Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Cât și cum ne iubim copiii (4)

Limbaj de iubire – timpul acordat copilului

 

 

 

Toți copiii au nevoie de timp și atenție din partea părinților. În unele cazuri dorința de atenție este atât de profundă încât și atenția negativă este mai bună decât ignorarea.

Nevoia de timp și de atenție nu dispare odată cu creșterea copilului deși, timpul pe care părinții îl alocă scade treptat. Cu cât copilul crește cu atât ne e mai ușor să ne limităm la cuvinte sau mângâieri și să ignorăm nevoia reală de a petrece timp împreună. Foarte important este să petrecem timp împreună și să ne concentrăm toată atenția asupra propriului copil. 


Un truc important legat de timpul și atenția acordată: priviți copilul în ochi într-un mod pozitiv. Studiile arată că părinții își privesc copiii în ochi în special când le trasează sarcini sau îi ceartă. Contactul vizual este foarte important și este o modalitate de a arăta direct copilului, fără ocolișuri și fără posibilitatea de a trișa, faptul că îl iubiți (știți că în mod involuntar, pupilele noastre se dilată când privim persoane dragi). Folosiți cât mai des acest mic truc și umpleți rezervorul de iubire al copilului vostru, crescându-i în același timp stima de sine și încrederea în propria persoană. Atenție – copilul trebuie privit în ochi, în mod admirativ, fără un motiv special, altfel cădeți în capcana iubirii condiționate. 


Petrecând timp împreună, nu doar că vă arătați iubirea față de propriul copil dar contribuiți decisiv la îmbunătățirea calității relațiilor dintre voi și, în același timp, vă ajutați copilul să comunice mai deschis și mai profund. Stând cu el aveți ocazia să îi împărtășiți din propriile dvs experiențe și să le aflați pe cele ale copilului. 


Cel mai potrivit moment pentru discuții este cel dinaintea culcării. În general, copiii nu sunt distrași de nimic atunci și, în plus, doresc să amâne momentul, așadar puteti beneficia de toată atenția lor. Pentru acest moment este important să aveți un ritual propriu, un ritual pe care să și-l amintească și când vor fi mari. Ritualul poate include o poveste, un dialog, o ședință de masaj, declarații de iubire etc. Cititul poveștilor poate reprezenta un moment de cunoaștere al copilului – acesta poate fi întrebat despre sentimentele sale, despre modul în care ar fi procedat el în anumite situații etc. 


Un alt prilej pentru un ritual menit să întărească siguranța de sine a copilului și coeziunea familiei este cina sau momentul în care toată familia ia masa împreună. Dacă este imposibil să luați cina împreună puteți încerca micul dejun sau, măcar săptămânal, prânzul. 


Trăim într-o lume dinamică și este foarte dificil să ne împărțim timpul. Există totuși o soluție – planificarea. Planificați-vă timpul acordat familiei și copiilor și veți avea rezultate care vă vor mulțumi. Planificați-vă timpul și pregătiți-vă de aceste întâlniri în așa fel încât să nu fiți stresați, nervoși sau cu mintea în altă parte.