Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Dezvoltă inteligența copiilor tăi (1) – LQ

 

          Când vorbim de inteligență, aproape toată lumea se gândește la IQ, neglijând toate celelalte tipuri de inteligență. Voi vorbi în acest articol despre un tip de inteligență mai puțin cunoscut în România – Love Quotient (cantitatea de iubire). Este greu să ne imaginăm că un om poate fi fericit în absența iubirii. Aș spune chiar că, privind prin lentila fericirii, „cantitatea de iubire” se poate dovedi mai importantă decât „cantitatea de inteligență”.

          Jack Ma – fondatorul imperiului Ali Baba consideră că „ dacă o persoană vrea să aibă succes, trebuie să aibă o inteligență emoțională (EQ) ridicată, dacă nu vrei să pierzi rapid trebuie să ai o inteligență (IQ) ridicată iar dacă vrei să fii respectat, atunci trebuie să ai un LQ ridicat. LQ este IQ-ul iubirii”.

          O bună parte din populație crede că iubirea nu se învață, cu ea te naști sau nu. Aceiași oameni cred, de regulă, la fel și despre inteligență: o ai sau nu o ai. De cele mai multe ori, scuzele acestor oameni sunt mereu legate de ghinion sau factori externi iar succesul altora este pus pe seama talentului sau norocului etc. Acești oameni refuză să facă eforturi pentru a-și îmbunătăți abilitățile, din cauză că se tem de eșec. Decât să spui că ești leneș sau fricos, e mult mai convenabil să spui că nu ai noroc sau nu ai talent. Evident, asta nu înseamnă că ai o abordare corectă, sau măcar o abordare care te ajută cu ceva. Te minți singur și îți furi singur propria căciulă și propria șansă de a trăi mai bine.

          La fel ca și în cazul celorlalte tipuri de inteligență, eu susțin cu tărie că LQ poate fi îmbunătățit, pe măsură ce ne îmbunătățim abilitățile care ne ajută să ne exprimăm dragostea, față de propria persoană, față de iubitul sau iubita noastră, față de copiii noștri, față de părinții, rudele, prietenii, cunoscuții sau necunoscuții cu care interacționăm direct sau indirect. Indiferent cât de ciudat vi se pare acest lucru, credeți-mă că este o nevoie uriașă în acest sens. Milioane de copii născuți pe acest pământ sunt abandonați sau neglijați de proprii părinți. Milioane de oameni sunt singuri sau trăiesc în cupluri unde se simt tot singuri. Milioane de oameni nu știu să iubească și nu știu să primească iubire. Paradoxal, mulți oameni nu știu să se iubească nici măcar pe ei înșiși.

          Cum poate fi îmbunătățit LQ?

La fel ca orice altă abilitate, este nevoie de o cunoaștere teoretică și apoi de practică. Sunt persoane care pot studia acest domeniu și pot cunoaște la perfecție teoria și totuși nu se pot descurca în practică. Repetiția însă, exersarea iubirii, dă roade și în cazul celui mai „neîndemânatic” personaj, dacă acesta dorește cu adevărat să-și îmbunătățească performanțele.

          Cum ar trebui să înceapă un personaj care dorește să-și îmbunătățească abilitățile în acest sens? Eu cred că primul pas pe care trebuie să îl faci este cu propria persoană. Iubește-te întâi pe tine! E greu să îți iubești în mod corect partenerul sau copilul dacă tu nu știi prea bine ce este iubirea și cum poți să-ți iubești propria ființă. Cred că toți înțelegem că nu putem dărui altora ceea ce nici noi nu avem. De fapt, de cele mai multe ori îi tratăm pe ceilalți la fel cum ne tratăm pe noi înșine: cu iubire și înțelegere – atunci când suntem iubitori și înțelegători cu noi înșine, cu ură – atunci când ne urâm pe noi înșine, cu nepăsare – dacă suntem nepăsători cu propria persoană etc. Începeți așadar prin iubirea de sine!

          Iubește-te pe tine!

          Pentru mulți oameni este dificil să se gândească la acest aspect, așa că, deși ne referim la propria persoană, ne vom ajuta puțin de imaginație. Gândiți-vă la copilul vostru pe care sunt convins că îl iubiți și de care aveți grijă. Una din principalele griji ale unui părinte este legată de sănătate. Ei bine, ce-ar fi să vă ocupați puțin și de sănătatea proprie? Aveți grijă cum trebuie de corpul dumneavoastră? Poate sunteți prea gras, poate nu faceți sport deloc sau poate nu vă odihniți suficient. Poate există ceva ce trebuie îmbunătățit la acest aspect.

          Un alt aspect important – corpul este vizibil (chiar dacă avem și organe pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, există aparate care ne ajută). Pe lângă corpul fizic însă, avem și o lume spirituală – și de aceasta trebuie să avem grijă dacă ne iubim. Lumea aceasta interioară se hrănește cu emoțiile, cuvintele, imaginile și energiile pe care le simțim în jurul nostru. Privind zilnic la știrile de la ora 17, urmărind telenovele siropoase, citind informații de doi bani și ascultând muzică de proastă calitate nu se poate spune că avem prea mare grijă de lumea noastră interioară, de gândurile și emoțiile personale. Dacă ne iubim cu adevărat lăsăm mesajele care incită la ură, rasism, discriminare etc. deoparte, ignorăm sau ocolim persoanele care sunt încărcate de nervi și frustrare, nu ne mai pierdem timpul citind lucruri care nu ne ajută cu nimic și căutăm surse care să ne îmbogățească viața.

          Două observații extrem de importante: prima – atunci când te autoamăgești citind doar informații care îți întăresc credințele limitative, atunci când te înconjori doar de oameni care îți dau dreptate și citești doar lucruri care îți spun că ești minunat(ă) așa cum ești, fără să mai faci nimic – nu ai grijă de lumea ta interioară – așa cum probabil ești tentat să crezi – ci ai grijă să nu evoluezi, îți pui de fapt singur piedici în calea dezvoltării; a doua – dezvoltarea ego-ului personal, nu are nimic de-a face cu dezvoltarea iubirii de sine. Un om care știe să se iubească nu este un om care devine tot mai egoist, din contră.

          În timpul acestui proces este posibil să dai peste părți care nu îți plac la tine. Poate nu ești cea mai frumoasă persoană. Poate ai anumite defecte, fizice sau de altă natură. Știi ce? Înseamnă că ești om, că ești normal. Nimeni pe lumea asta nu este și nu trebuie să fie perfect. Faptul că avem defecte sau minusuri este atât de natural încât nu ai nici un motiv să nu te accepți așa cum ești și să nu te iubești, cu tot cu defectele tale. Evident, în măsura în care ele sunt importante pentru tine, poți lucra la remedierea lor – fără însă a face din asta un capăt de țară. Acceptându-ți propriile defecte vei putea să accepți mai ușor și defectele celorlalți!

          Ce se întâmplă cu persoanele care nu se iubesc suficient? Caută soluții în exterior: o relație abuzivă, o dependență (alcool, gaming, droguri, sex compulsiv etc.).

          Iubește-i pe ceilalți

          Pe măsură ce înveți să ai grijă de tine și să te iubești, poți dezvolta și abilitățile legate de alte persoane. Îți poți iubi în mod corect copiii – și doamne, câtă nevoie de iubire au! Doamne câți copii sunt lipsiți de iubirea părintească! Îți poți iubi corect partenerul sau partenera! Da, nu este suficient să îl/o iubești doar până îl/o duci la altar sau faceți copii, soția sau soțul tău au nevoie de iubire și după acel moment! Exersând iubirea poți ajunge să manifești iubire și față de alte persoane, mai mult sau mai puțin apropiate, ajungând chiar până la creștinescul „iubește-ți dușmanul”.

          Până acolo însă, de regulă este o cale lungă! Recomand celor care doresc să se dezvolte în această direcție și să își crească nivelul de LQ, să citească lucrările lui Gary Chapman – Cele 5 limbaje ale iubirii! Veți afla din această carte despre importanța cuvintelor – pe care mulți oameni evită să le folosească, despre importanța contactului fizic, a atingerilor, mângâierilor, săruturilor etc., despre cadouri și rolul lor, despre felul în care serviciile ne pot ajuta să ne arătăm iubirea și, despre problema generală din zilele noastre – despre importanța timpului petrecut împreună! În caz contrar, puteți păți ca Ella Rubinstein din cartea Cele 40 de legi ale iubirii (de Elif Shafak) și să pierdeți tot ce ați construit pentru o „iubire” imaginară, sau, și mai rău, să trăiți o viață întreagă, searbădă și fără iubire, având în permanență senzația că vă sacrificați pentru ceilalți, dar nefăcând altceva decât să îngreunați viața celor din jurul vostru!

          Mai adaug o singură observație: titlul se referă la dezvoltarea inteligenței copilului, iar în articol am vorbit despre cum îți poți tu dezvolta inteligența. Nu este o eroare! Crescându-ți ție propriul nivel de LQ contribui decisiv la creșterea cantității și calității iubirii pe care copilul tău o va primi și o va oferi!