Single parent’s day in România!

Joi, 21 martie 2019

 

 

 

Anul acesta organizâm, pentru prima dată în România, Single parent’s day!
Ideea unei zile speciale pentru părinții singuri a apărut în 1984 când Janice Moglen, o mamă divorțată, a scris un articol în acest sens. Începând din acel an, în SUA (urmare a proclamației 5166 semnată de Ronald Reagan) apoi și în alte părți ale lumii 21 martie a devenit ziua dedicată părinților care își cresc singuri copiii.
În această zi sunt celebrate eforturile și munca depusă zilnic de părinții care își cresc singuri copiii.
În proclamația sa președintele Regan a spus:
“Înainte de a împlini optsprezece ani, aproximativ jumătate dintre copiii națiunii noastre vor fi trăit o parte din viața lor cu un singur părinte care se străduiește să îndeplinească atât rolul mamei cât și cel al tatălui.
Mulți părinți singuri din America fac eforturi consistente pentru copiii lor, în situații dificile. Fie că este vorba de un soț abandonat – forțat să muncească și să se ocupe simultan și de îngrijirea copiilor, sau de un soț care nu primește ajutorul financiar pentru copil acordat de o instanță, fie că vorbim de o mamă care a avut o sarcină nedorită și care a fost curajoasă renunțînd la opțiunea de a avorta, sau văduvă sau văduv, părinții singuri merită recunoașterea și aprecierea pentru dăruirea demonstrată pentru binele copiilor lor.
În același timp, ar trebui să recunoaștem și rolul vital și în curs de desfășurare pe care îl joacă un mare număr de părinți care nu sunt custozi în procesul de îngrijire a descendenților lor. Jertfele, devotamentul și preocuparea lor reflectă legăturile și grija lor față de cei pe care aceștia i-au adus în această lume.
Părinții singuri pot și oferă copiilor suportul financiar, fizic, emoțional și social de care au nevoie pentru a-și lua locurile ca cetățeni productivi și maturi. Cu interesul și sprijinul activ al prietenilor, rudelor și comunităților locale, aceștia pot face chiar mai mult pentru a-și crește copiii în cel mai bun mediu posibil.
Congresul, de H.J. Res. 200, a desemnat 21 martie 1984 ca “Ziua Națională a Părinților Unici” și a cerut Președintelui să emită o proclamație în acea zi.
Acum, eu, Ronald Reagan, Președintele Statelor Unite ale Americii, vă proclam 21 martie 1984 ca Ziua Națională a Părintelui Unic. Îi invit pe oamenii din Statele Unite să recunoască contribuțiile pe care părinții unici le fac, uneori cu greutăți mari, în viața copiilor lor și le cer voluntarilor să îi ajute, în mod privat sau prin intermediul organizațiilor comunitare, pe părinții singuri care caută ajutor pentru a satisface aspirațiile copiii lor.”
În România, peste 1.000.000 de copii sunt crescuți de părinți singuri. Părinți care au aceleași greutăți și nevoi ca toți părinții dar depun un efort suplimentar.
Pentru acești părinți, împreună cu ei, vom organiza în 21.03.2019, evenimente în diverse locuri din țară. Până în prezent avem grupuri de inițiativă în Timișoara, București, Arad, Baia Mare, Constanța, Iași și Ploiești.
Ajută-ne să popularizăm evenimentul invitând prieteni sau cunoscuți care au fost crescuți de părinți singuri, sunt părinți singuri sau doar vor să se alăture mișcării noastre.
Înscrie-te în grupul https://www.facebook.com/groups/familiimonoparentale/ pentru a fi la curent cu toate acțiunile pe care le vom organiza.
Urmărește https://www.facebook.com/paginadeparenting/ și http://adrianpascuta.ro/ pentru informații suplimentare.
Dacă ești părinte singur înscrie-te la singurul curs de parenting (gratuit) pentru părinți singuri http://adrianpascuta.ro/curs_familii_monoparentale.html
Lasă-ne un comentariu cu localitatea din care ești și ajută-ne să completăm harta cu noi localități.
Vorbitor: Dr. Adrian Pascuta

Intrare GRATUITA

Inscrie-te acum!

Familia monoparentală – provocări și priorități (dezbatere)

Miercuri, 13 februarie 2019 la 18:00 – 20:00
Universitatea de Vest din Timisoara, sala A01
Vorbitor: Dr. Adrian Pascuta

Intrare GRATUITA