Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Ai divorțat sau urmează să divorțezi? Cere ajutor!

 

 

 

          Divorțul și perioada de după divorț sunt etape care pun la grea încercare nervii, inteligența, răbdarea, buzunarul și sănătatea celor care trec prin așa ceva. În momentele dificile uneori este bine să ceri sprijin. În cazul divorțurilor, eu cred că este esențial să ceri și să primești sprijin de calitate. Fără a avea pretenția că enumăr toate variantele posibile, ofer mai jos câteva sugestii:

  1. sprijin psihologic

Primul lucru pe care îl recomand celor care se gândesc la divorț este consultarea unuia (sau mai multor) specialiști. Din punctul meu de vedere, ambii parteneri trebuie să meargă la terapie pentru a putea gestiona eficient momentele dificile care urmează.

          În varianta fericită, cei doi parteneri pot ajunge la concluzia că relația poate și merită să fie reparată. În cealaltă situație, atunci când divorțul este soluția preferată, consilierea realizată de un psiholog sau alt specialist îi poate ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine situația și efectele care pot decurge urmare a divorțului. Înțelegând aceste aspecte, cei doi părinți pot stabili împreună pașii necesari pentru a nu afecta prea mult copiii.

          Uneori, terapia trebuie continuată și după separare iar în anumite situații este important ca și copiii să facă una sau mai multe vizite la psiholog.

  • sprijin juridic

În cazul în care se ajunge la divorț sprijinul juridic este foarte important.   Ideal este ca părinții să cadă de comun acord asupra evoluțiilor viitoare, dar o informare asupra cadrului legal nu strică nimănui.

Evident, avocații fac parte din categoria beneficiarilor direcți ai divorțului, deci sfaturile lor trebuie atent analizate. Varianta mai ieftină și mai elegantă presupune, atunci când este posibil, o despărțire amiabilă, realizată în fața notarului.

  • sprijin social

Familia extinsă este prima resursă la care apelează majoritatea celor care divorțează. Divorțul creează traume majore iar orgoliile și mândriile trebuie lăsate la o parte în astfel de momente. Chiar dacă relațiile cu membrii familiei extinse nu sunt cele mai calde din lume, în mod normal, aceștia pot și de regulă oferă, un sprijin important.

Nașii voștri și ai copiilor pot fi o resursă importantă în cazul în care calitatea lor este una consistentă. În cazul persoanelor credincioase, un sprijin important poate veni și din partea preotului, duhovnicului sau a comunității religioase.

Prietenii! Prietenii de calitate pot oferi sprijin, inclusiv suport financiar, suport emoțional sau sprijin legat de creșterea copiilor. O mică observație trebuie făcută: pe lângă prietenii dispuși să ajute, în perioada divorțului veți întâlni o mulțime de „prieteni” curioși de can-canul și bârfele generate de despărțirea voastră. Nu toți cei care se arată curioși de situația prin care treceți sunt și bine intenționați, sfatul meu este să analizați cu atenție ce spuneți și cui spuneți. Mai mult, indiferent cât rău v-a produs fostul partener, acuzele la adresa lui știrbesc puțin și din imaginea dumneavoastră (și afectează major imaginea copiilor).

4       grupul https://www.facebook.com/groups/familiimonoparentale/

Cuprinzând peste 1.000 de părinți care au divorțat, grupul reprezintă o resursă extrem de importantă pentru părinții care divorțează sau au divorțat. Evident, fiecare familie și fiecare divorț are propriile particularități. Totuși, experiența atâtor oameni nu poate și nu trebuie neglijată.

5       cursul gratuit destinat părinților care își cresc singuri copiii: http://adrianpascuta.ro/curs_familii_monoparentale.html

 

Având în vedere că divorțul reprezintă finalul unui proiect care se presupunea, cel puțin la un moment dat, că va dura toată viața, divorțul reprezintă un eșec. În același timp, toți știm că eșecurile sunt modalitățile cele mai rapide prin care oamenii evoluează. Dacă ai ajuns în acest moment este important să înveți lecțiile necesare, să privești cu optimism viitorul și să îți trăiești frumos viața asigurând copiilor condițiile necesare pentru o dezvoltare fizică, intelectuală și emoțională sănătoasă!