Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Cât și cum ne iubim copiii (3)

Limbaj de iubire – cuvintele 

 

Rudyard Kipling spunea “cuvintele sunt cel mai puternic drog folosit de omenire”.

 

Apostolul Ioan își începe Evanghelia spunând: “la început a fost cuvântul”.

 

Interesant este faptul că, încă dinainte de a înțelege semnificația cuvintelor, copiii percep anumite sensuri ale acestora descifrând intonația și tonul vocii. Toată lumea, cred, știe ce efect poate avea un cuvânt potrivit, în momentul potrivit. Poate demoraliza un om sau îi poate da aripi. De aceea, este extrem de important să ne alegem cu mare atenție cuvintele și să le folosim în contextele cele mai potrivite.

Este util să ne lăudăm copilul când face lucruri pozitive, totuși, o laudă excesivă nu are efecte benefice.

Cel mai mare dușman al încurajării copiilor este mânia. Părinții trebuie să își stăpânească mania indiferent cât de obosiți, stresați sau iritați sunt pentru că altfel riscă să contribuie la dezvoltarea unor comportamente recalcitrante ale copiilor. Cum credeți că reacționează un copil atunci când părinții lui strigă la el spunându-i să nu mai urle?

Reproșurile au efecte negative asupra tuturor oamenilor dar în special asupra copiilor. În cazul copiilor care au ca principal limbaj de iubire cuvintele, reproșurile au chiar efecte devastatoare. Este bine ca, în cazurile în care părinții sau alți adulți importanți din viața copiilor, folosesc cuvinte demoralizatoare sau chiar jignitoare, aceștia să își ceară imediat scuze pentru remarcile prea jignitoare sau pentru criticile prea aspre. Sunt părinți care nu acceptă nici în ruptul capului acest lucru, este alegerea lor. Totuși, dacă doresc o schimbare în relația cu propriul copil și știu că până acum au folosit excesiv reproșurile, îi provoc să încerce această schimbare. Renunțați la reproșurile excesive!

Atasez doua link-uri catre filmulete relevante in acest sens:

https://www.youtube.com/watch?v=5_vSoQgJ9tg