Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Despre mine

Mă numesc Adrian Pășcuță. Privind retrospectiv pot spune că m-am născut într-o zodie norocoasă. Am avut o copilărie minunată, fiind îngrijit și educat de doi părinți minunați. Ca orice copil mic și eu îmi doream să devin specialist în parenting atunci când voi ajunge mare – glumesc, evident, habar n-aveam ce e aia parenting.

Sunt licențiat în științe economice și am studii postuniversitare și doctorale în domeniul sociologiei. Am activat în mai multe zone, dar notabile rămân zona universitară – sunt lector dr. în cadrul Universității de Vest din Timișoara și zona antreprenorială – am fost antreprenor, iar de 7 ani sunt directorul AIMMAIPE Timișoara, instituție care gestionează programe cu finanțări nerambursabile în zona de vest a României (jud Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara). Am activat și în zona politico-administrativă, fiind ales de două ori în Consiliul Județean Timiș și o dată în Consiliul Local Timișoara, dar am renunțat la aceste activități în 2017.

Depășind momentul introducerii, ajungem la partea importantă a vieții mele – sunt tată! Am trei copii – doi băieți și o fetiță – cea mai importantă realizare a mea și, în același timp, cea mai frumoasă provocare pe care viața mi-a lansat-o. Atunci când m-am căsătorit și, ulterior, când am luat decizia de a avea copii, eram doar un tânăr optimist și plin de viață. Deși mi-am petrecut mult timp pe băncile școlii (peste 20 de ani) și am învățat materii al căror nume nici nu îl mai rețin, nici una nu se concentra în jurul celei mai importante activități pe care urma să o am – activitatea de părinte. Așadar, odată cu nașterea primului meu copil, am început să citesc tot mai mult despre parenting. E greu să selectezi informațiile corecte, având în vedere noianul de informații de duzină vehiculate de diverși specialiști, mămici sau tătici mai mult sau mai puțin la modă. Dar, trebuie să recunosc, pregătirea mea de specialitate în domeniul științelor socio-umane m-a ajutat enorm.

În 2018, încurajat de băiatul meu cel mare, am decis să mă implic activ în zona de parenting din România. Societatea se transformă rapid. Școala, deși de 25 de ani este într-o continuă reformă, este o instituție care se adaptează mai greu realităților actuale. Familia, cealaltă instituție esențială din viața copiilor, este în disoluție, iar părinții sunt de cele mai multe ori nepregătiți și prea prinși în vârtejul vieții.

Pe acest blog și pe https://www.facebook.com/paginadeparenting public informații utile părinților preocupați de creșterea, educarea și pregătirea de viață a propriilor copii iar Grupul Familii monoparentale – părinți singuri este un grup menit să îi ajute pe părinții și pe copiii aflați în această nedorită situație.