Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Cât de importantă este o îmbrățișare?

          Azi este ziua internațională a îmbrățișării. Despre importanța îmbrățișărilor și a atingerilor am mai scris, referindu-mă inclusiv la teribilul experiment (cu puii de maimuță) al lui Harlow. Cred că toată lumea știe că o îmbrățișare poate reduce rapid nivelul de stress, reglează sistemul hormonal, întărește sistemul imunitar, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește somnul etc. Zilele acestea însă am mai avut o revelație.  

          Era joi seara când îmi sună telefonul – o voce de bărbat timid mă întreabă dacă îl putem primi la „revelionul monoparentalilor”. Norocos omul pentru că tocmai primisem confirmarea că o prietenă din Timișoara, desi avea bilet achiziționat, avion și cazare plătite, nu mai poate să ajungă la eveniment.

           Îl întreb câteva lucruri, pentru a afla cine este și îmi spune că îl cheamă Florin iar evenimentul i-a fost recomandat de un psiholog (probabil unul din psihologii care mai activează în grupul nostru). Aflu apoi că este nevăzător, că în viața lui nu a dansat și nici nu a fost la vreun eveniment asemănător. Mă întreabă de zece ori dacă îl primim, având în vedere handicapul său. Inima îmi spunea să îl primesc, mă gândeam totuși la faptul că s-ar putea să nu se simtă bine sau că ar putea să-I facă pe alții să nu se simtă bine. Mă consult cu Claudia, colega care m-a ajutat să organizez evenimentul și hotărâm să îl primim. Țin minte exact cuvintele ei: Adi, poate salvăm un om 😊 M-au uns la inimă.

           Sâmbătă începe revelionul. Lume multă, veselie, distracție maximă. Pupături, îmbrățișări, prieteni noi, participanți din București, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, Timișoara, Craiova, Câmpulung, Constanța, Piatra Neamț, Ploiești etc. Din când în când trec pe la Florin și mă asigur că se simte bine. Spre bucuria mea îmi spune că se simte extraordinar.

          La un moment dat, Corina, o altă colegă inimoasă, propune un joc în cadrul căruia bărbații stăteau cu ochii închiși și primeau îmbrățișări de la colegele din grup. Plăcut moment 😊 L-am întrebat pe Florin dacă l-a îmbrățișat până atunci vreo fată. Nici una! Cu această ocazie a primit 4 îmbrățișări calde 😊 A fost unul din momentele pe care sunt convins că nu le va uita curând. Imediat după mi-a spus că mai vrea, i-a plăcut tare mult 😊. Era atât de fericit că aproape mi-au dat lacrimile, gândindu-mă cât de ușor este uneori să faci o bucurie unui om. Din păcate, la fel de ușor este și să-l întristezi ☹

        A doua zi m-a sunat și mi-a mulțumit din nou rugându-mă să îl anunț când vom face un nou eveniment.

          Astăzi este ziua îmbrățișărilor.

          Îmbrățișați-vă copiii, nu se știe cât timp îi veți avea lângă voi. Îmbrățișați-vă părinții, s-ar putea să vi se facă dor de ei. Îmbrățișați-vă iubitul sau iubita – nu se știe dacă veți mai avea multe ocazii de acest fel. Îmbrățișați-o sau îmbrățișați-l chiar dacă sunteți certați. Profitați de fiecare moment petrecut împreună și lăsați orgoliile, temerile sau supărările deoparte. Bucurați-vă de viață și de oamenii dragi din jurul vostru!