„Mulți oameni mai bine mor decât să gândească. În fond, așa se și întâmplă.” — Bertrand Russell
Este important nivelul IQ-ului?
Da! 98% din femeile care au cerut acces în grupul „părinți singuri – spre viitor cu optimism” și aproximativ 50% din bărbații care au cerut acces în acest grup au declarat că nu ar accepta un partener cu o inteligență inferioară. Nici măcar nivelul veniturilor, frumusețea sau statutul social nu sunt un factor atât de important ca inteligența din acest punct de vedere.
Deci da, inteligența contează! Mai mult, așa cum știm deja, oamenii sunt ființe sociale și în cadrul societății există o mulțime de ierarhii. De cele mai multe ori, la baza ierarhiilor găsim oameni cu inteligență și cunoștințe inferioare, accesul spre treptele superioare fiind de regulă rezervat celor cu un nivel de inteligență mai ridicat. Rar vei întâlni doctori, judecători, directori sau antreprenori de succes cu un nivel de inteligență scăzut.
Desigur, inteligența este de mai multe tipuri, totuși – atunci când vorbim de inteligență IQ-ul ocupă un loc central. Există chiar domenii în care accesul este rezervat doar celor cu un IQ superior, precum există și organizații destinate doar acestor oameni (MENSA de exemplu).
Nivelul IQ-ului este fix sau poate fi îmbunătățit?
Fără îndoială, există o anumită componentă nativă. Copiii, încă de la naștere au caracteristici diferite. Există nou-născuți cu un potențial uriaș și există nou-născuți cu un potențial mai redus. De aici încolo însă intervine rolul părinților și al societății. Din păcate nu toți copiii își ating potențialul, din contră, mulți se pierd pe parcurs din cauza lipsei condițiilor necesare. Asemenea altor abilități umane, inteligența trebuie antrenată pentru a se dezvolta corespunzător. Același copil evoluează diferit dacă este crescut la orfelinat sau într-un mediu călduros și stimulant. Pentru informații suplimentare vă recomand studiile efectuate pe orfanii români de renumitul profesor de la Harvard, Charles Nelson https://www.apa.org/monitor/2014/06/neglect.
Cum poate un părinte să-și ajute copilul să-și atingă potențialul și să își dezvolte cît mai mult nivelul IQ-ului?
Fără a avea pretenția că epuizez toate variantele, vă prezint câteva din soluțiile aflate la îndemâna noastră:
1 Îmbogățește-i inteligența verbală și lingvistică. Un vocabular bogat asigură o mai bună stimulare a creierului, facilitează formarea unor noi legături neuronale și, în cele din urmă, face posibilă o viață mai frumoasă și mai colorată. Citește-i zilnic copilului tău câte o poveste și discută cu el cât mai des folosind întotdeauna cuvinte noi și expresii tot mai sofisticate. Explică-i înțelesul noilor cuvinte și ajută-l să le folosească. Despre importanța cititului găsiți informații în numeroase studii (ex. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190404074947.htm) toate susținând aceeași idee – copiii care aud și învață mai multe cuvinte au șanse mai mari să performeze în viață
2 Îmbogățește-i inteligența spațială. În loc să-i ocupi timpul cu jocuri care nu-l ajută să-și dezvolte nici o abilitate (sau chiar îi induc idei greșite despre viață – cum sunt puzderia de jocuri bazate pe noroc și zaruri) îl poți ajuta pe copilul tău să-și dezvolte inteligența învățându-l și încurajându-l să joace lego, puzzle sau alte jocuri care folosesc cuburi sau piese ce pot fi aranjate în diverse feluri
3 Antrenează-l de mic să efectueze calcule și diverse operații logice. Matematica are un rol aparte în dezvoltarea capacității de abstractizare, memorare și chiar poate îmbunătății capacitatea imaginației. Stimulează-i creierul punându-l frecvent să găsească soluții la diverse tipuri de probleme, adecvate nivelului său de dezvoltare.
4 Cumpără-i jocuri de calitate! Lasă deoparte Piticot, Nu te supăra frate, Jocul gâștelor și alte jocuri care-i arată că soarta este schimbătoare și că nu contează nimic altceva decât să ai noroc. Jocurile de acest tip (extrem de răspândite din păcate) sunt printre cele mai toxice jocuri cu care-l poți obișnui pe copilul tău. În locul acestora achiziționează jocuri din gama IQ, Brain games etc. Un joc care-l poate ajuta foarte mult pe copilul tău este șahul – practicarea cu regularitate a șahului dezvoltă gândirea tactică și strategică a copiilor. Sudoku cu diferitele sale variante este o altă opțiune bună la îndemâna tuturor.
5 Susține-i eforturile și arată-i că ai încredere în capacitățile sale. Lipsa de așteptări (puternic încurajată de diverși specialiști) nu este cel mai bun stimulent pentru copilul tău. Copiii performează mai bine atunci când au părinți care îi susțin și care sunt convinși că au copii capabili.
6 Laudă-i efortul și progresele. Nu-i spune toată ziua că este deștept, spune-i însă, ori de câte ori ai ocazia, că îți place faptul că este perseverent și că admiri modul în care caută diverse soluții.
7 Cultivă-i o mentalitate de tip growth mindset – explică-i că inteligența trebuie antrenată, la fel ca mușchii. Repetiția, antrenamentul, provocările noi, succesul și eșecul sunt ingredientele necesare oricărui copil care dorește să se dezvolte. În lipsa unui antrenament adecvat mușchii (și creierul) se atrofiază iar performanțele devin tot mai slabe.
Pe lângă aceste mici sfaturi o alimentație echilibrată, un mediu iubitor și un somn odihnitor sunt condiții absolut necesare unei dezvoltări normale. În plus, limitarea accesului la ecrane (televizor, laptop și telefon) trebuie corelată cu vârsta copilului.
Un ultim sfat. Majoritatea părinților habar nu au care sunt capacitățile reale ale propriilor copii. Pentru a maximiza șansele de reușită ale copilului tău trebuie să-i cunoști bine capacitățile și potențialul. Chiar dacă stai toată ziua cu el, lipsa unor cunoștințe de specialitate, subiectivitatea și lipsa experienței te împiedică să ai o imagine corectă. Poți avea informații mult mai utile apelând la un specialist care, pe baza unor teste validate, poate calcula IQ-ul copilului tău și îți poate spune care sunt zonele cu un potențial ridicat și care sunt zonele mai puțin dezvoltate. Eu am folosit testul WICH IV și pot spune că este unul destul de relevant.