Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Industria divorțului – cine vă încurajează să divorțați?

Se vorbește puțin despre industriile care generează comportamente distructive ale oamenilor, tocmai pentru că aceste industrii sunt profitabile și de pe urma acestor comportamente greșite trăiesc bine sute sau mii de oameni.

Așa este, de exemplu, industria jocurilor de noroc. Câteva sute de oameni câștigă sume fabuloase speculând dorința de îmbogățire rapidă a unor nefericiți. Prinși în plasa jocurilor de noroc, zeci de mii de oameni își pierd salariile, casele și familiile. Totul legal, sub pretextul libertății de alegere. Mai mult, orice prostie poate fi ușor justificată de dorința oamenilor de a-și „căuta fericirea”. Sub acest pretext, fluturând diverse „fericiri de moment” putem vinde orice, inclusiv nefericirea pe termen nedefinit…

Deși pierzătorii sunt de câteva mii de ori mai numeroși decât căștigătorii, mass-media și spațiul public sunt dominate de mesaje care încurajează pariurile și loteriile. Nimeni nu are interesul să vorbească despre efectele negative generate de această industrie.

Oarecum asemănător, o altă industrie își promovează în mod subtil interesele. Industria divorțului este o afacere care funcționează excelent în toată lumea occidentală. Zeci de specialiști sunt mereu mobilizați și pregătiți să încurajeze escaladarea unor tensiuni și producerea unor rupturi care se finalizează prin divorț. În mod firesc, o industrie atât de mare a pătruns cu succes și în România. Costul mediu al unui divorț, incluzând aici taxe, onorarii, evaluări și ședințe de terapie depășește 2000 de euro – rezultă așadar o industrie care, numai în țara noastră rulează aproape 100.000.000 de euro anual. Foarte mult, dar totuși puțin în comparație cu industria divorțurilor din alte țări (în SUA de exemplu industria divorțurilor rulează 50.000.000.000 de dolari anual) Armate întregi de „binevoitori” sunt mobilizate să sprijine acest val de divorțuri:
– psihologi în căutare de clienți promovează intens ideea că după divorț laptele și mierea curg în valuri
– avocați abili explică părinților cum vor obține custodia copilului o pensie alimentară babană și un partaj avantajos
– contabili și evaluator specializați sunt pregătiți și ei să își ofere serviciile
La fel ca în cazul jocurilor de noroc, acolo unde ne sunt prezentați doar câștigătorii, și în cazul divorțurilor ne sunt prezentate doar situațiile fericite, cele în care mămici singure și puternice și tătici eliberați de „jugul” familiei preamăresc beneficiile vieții de după divorț. De regulă, copiii nu intră în acest peisaj, ei nu sunt importanți pentru că „fiecare este responsabil pentru propria fericire”.

Dragii mei, atunci când o mașină are probleme încerci să o repari, nu o arunci pentru că au apărut modele mai noi și mai bune. În căsnicie este la fel, atunci când sentimentele se erodează și când mariajul scârțâie încerci să redresezi situația, să vezi ce îmbunătățiri poți face, nu cauți alt mariaj sau altă relație. Evident, dacă stai toată ziua cu ochii pe modelele nou apărute, mașina de acasă ți se va părea depășită. Idee este că, dacă nu te cheamă Țiriac sau Becali, nu își vei permite să cumperi fiecare model nou apărut. Mai mult chiar, și dacă îți vei permite luxul acesta, la un moment dat te va obosi și această alergare de a lua tot ce este nou.

Celor care acum se gândesc să divorțeze vreau să le transmit câteva informații:
– după divorț, cam 50% din cei ce au divorțat se recăsătoresc. Ai spune că a doua oară șansele de reușită sunt mai mari. Nu este așa – rata divorțurilor la al doilea mariaj este și mai mare decât la primul mariaj. Evident, și la al treilea mariaj se întâmplă exact același lucru – semn că dacă ai ales odată prost și nu ai reușit să-ți construiești frumos prima relație, șansele de a avea succes a doua sau a treia oară sunt și mai mici.
– la 3 ani după divorț, în peste 50% din cazuri, unul din cei doi părinți dispare total din viața copiilor. Indiferent cât de bine te vei comporta tu, sunt șanse uriașe ca legătura dintre copilul vostru și celălalt părinte (sau dintre copilul vostru și tine) să fie iremediabil compromise
– majoritatea celor implicați în divorț suferă foarte mult. Scala Holmes and Rahe (scală care măsoară stresul din viața noastră) consider că după decesul partenerului sau al copilului divorțul este cel mai stresant eveniment din viața unui adult. Mai stresant ca închisoarea, de exemplu. Pentru copii, divorțul părinților este și mai stresant (dacă pentru adulți se înregistrează 73 de puncte, pentru copii se înregistrează 90 – din maximul de 100). Cu toate acestea, când divorțează, aproape nimeni nu se gândește la copii. Mai mult, a apărut și o lozincă imbecilă care justifică aproape orice: copiii sunt fericiți dacă părinții sunt fericiți. În esența așa este, copiii au nevoie de părinți fericiți, dar în același timp au nevoie de părinți conectați emoțional cu proprii copii – divorțul afectează puternic aceste conexiuni.
– sănătatea, performanțele școlare, dezvoltarea emoțională și socială a copiilor crescuți de un singur părinte sunt inferioare nivelurilor înregistrate de copiii crescuți de ambii părinți. Nu mai spun că, după divorț, de cele mai multe ori aniversările nu îi mai cuprind pe ambii părinți, crăciunul și paștele nu mai au aroma pe care o aveau înainte de divorț iar amintirile pe care un copil obișnuit le are cu ambii părinți, sunt, în cazul copiilor cu părinți divorțați, niște noțiuni lipsite de sens.

Există sute de studii serioase care evidențiază aspectele negative care urmează după un divorț – dar oamenii nu citesc studii științifice. Oamenii citesc povești de succes despre femeia puternică și despre bărbatul liber, povești fără conținut, dar pline de dulcegării și amăgiri.

Evident, există mii de divorțuri necesare.

Avem situații de agresiune fizică și psihică, situații în care unul din părinți are dependențe nocive (alcool, substanțe interzise, jocuri de noroc etc.), boli psihice periculoase și alte situații în care coabitarea este imposibilă sau chiar nocivă.

Da, acolo unde motivele sunt temeinice, acolo unde există incompatibilități clare trebuie pus punct. Despre situațiile în care inclusiv pentru copii divorțul poate fi o variantă mai bună am scris aici.

Înainte însă de a destrăma o familie este bine să discutați asumat, amândoi, cu persoanele care își doresc și vă pot ajuta să salvați mariajul: cu nașii voștri, cu duhovnicul vostru (în cazul în care există) sau cu un prieten care are o familie solidă și frumoasă.

În caz contrar, vă pot garanta că deciziile luate la nervi, sub impulsul unor tensiuni trecătoare pot avea efecte negative de durată, efecte pe care ulterior psihologii și alți specialiști le pot doar diminua.

Da, există viață după divorț și, uneori, acea viață poate fi foarte frumoasă. În același timp însă există și multă suferință după divorț și mult prea multe victime inocente, victime despre care promotorii industriei divorțurilor nu vorbesc niciodată!