Putem crește un copil normal în așa fel încât acesta să devină un geniu? Laszlo Polgar, un psiholog maghiar, după ce a studiat viețile a sute de mari intelectuali, a ajuns la concluzia că orice copil sănătos poate fi crescut în așa fel încât să devină un geniu. Pentru a-și argumenta ideile, Laszlo a publicat o carte „Bring up a genius!” În teoriile sale, Laszlo critica sistemul public de învățământ, menit să hrănească mediocritatea și susținea pregătirea intensivă, de la vârste fragede, pe domenii foarte specializate.
Pentru că teoriile conving mai greu decât exemplele concrete, Laszlo Polgar s-a hotărât să dovedească valabilitatea teoriilor sale pe proprii săi copii. Singura problem era că încă nu avea nici un copil și nici o soție 😊 Așa a început o corespondență interesantă cu doamna Klara, o profesoară de limbi străine din Ucraina.
Cei doi s-au căsătorit și curând, în 1969 s-a născut primul lor copil, o fetiță. La vârsta de 4 ani, cei doi soți au decis că fetița lor va fi o mare jucătoare de șah. Șahul era activitatea ideală prin care Polgar își putea demonstra teoriile pentru că îmbina caracteristici din știință, artă și competiții sportive, progresele practicanților putând fi ușor măsurate. Evident, lumea a primit cu scepticism anunțul lui Polgar, mai ales că mai puțin de 1% din jucătorii de top erau femei. Referitor la acest aspect, Susan fetița lui Laszlo spunea „tatăl meu este un vizionar. Mereu gândește în stil mare și mereu spune că oamenii pot face mult mai multe decât fac în acest moment.”
În 1974 se naște Sofia Polgar al doilea copil al familiei, air în 1976 se naște Iudith Polgar, cea de-a treia fetiță.
Cu trei fetițe pe care dorea să le antreneze pentru performanță, Laszlo Polgar a cerut permisiunea autorităților maghiare pentru a face homeschooling. Acasă, și-a învățat copiii limbi străine (germana și engleză, dar și matematici superioare). Pasionată de limbi străine Susan a ajuns să vorbească fluent 7 limbi, totuși, focusul principal a rămas pe șah. Referitor la asta, Susan spune că „tatăl meu crede în optimizarea copilăriei mici prin exerciții în locul jocului liber sau a timpului pierdut la televizor”.
Un rol esențial în succesul experimentului Polgar l-a jucat colaborarea dintre Laszlo și soția sa Klara. Aceasta spunea că „sunt întotdeauna parte din realizare. Firul urmează acul. Eu sunt firul.”
Legat de șah, trebuie să spunem că este un joc complex. Jucătorii trebuie să înțeleagă cum pot fi mutate piesele, să analizeze diverse variante de mutări și să prevadă mutările adversarului. Principala diferență dintre bărbați și femei provine tocmai din capacitatea diferită de previzualizare a diferitelor configurații pe tablă (capacitate influențată de abilitățile diferite de orientare în spațiu). Cu toate acestea, Laszlo era convins că își va demonstra teoria și că talentul nu există sau nu contează, singura diferență fiind făcută de munca intensă și bine structurată. Deși nu îl cunoaște decât vag pe Laszlo, Anders Ericsson, profesor de psihologie la Universitatea din Florida a strând timp de 20 de ani dovezi în sprijinul acestei teorii.
Carol Dweck, profesor de psihologie la Stanford University, autoarea celebrei cărți Mindset, consideră că surorile Polgar au fost ajutate tocmai de faptul că tatăl lor nu credea în talent și și-a îndreptat întreaga energie asupra procesului de învățare. Înfrângerea este inevitabilă pe măsură ce cineva se ridică pe scara șahului – de îndată ce un jucător atinge un rating mai mare, el sau ea sunt împerecheați cu adversari mai puternici. Prin faptul că a menținut fiicele sale concentrate pe procesul de învățare, spune Dweck, Laszlo le-a ferit de durerea și de teama pe care o resimt copiii care cred că au calități native, atunci când se confruntă cu eșecul.
A reușit Laszlo Polgar să-și dovedească teoria? Las aici doar câteva din argumentele care spun că da:
Susan Polgar:
- la 4 ani a câștigat cu 10-0 un campionatul din Budapesta dedicat fetelor cu vârsta mai mică de 11 ani
- la 12 ani a câștigat campionatul mondial pentru fete sub 16 ani
- la 15 ani a devenit cea mai bună jucătoare de șah din lume
- medalia de aur cu echipa feminină de șah a Ungariei la olimpiada din Grecia (1988) și din Serbia (1990). Echipa a fost formată din cele 3 surori Polgar + Ildiko Madl
- în 1992 a câștigat și campionatul mondial de șah rapid și campionatul mondial de blitz pentru femei
- în 1996 a devenit campioană mondială la șah feminin
Sofia Polgar:
- la 5 ani a câștigat campionatul maghiar pentru fete sub 11 ani
- la 12 ani, medalia de argint la campionatul mondial de șah pentru fete sub 14 ani
- medalia de aur cu echipa feminină de șah a Ungariei la olimpiada din Grecia (1988) și din Serbia (1990). Echipa a fost formată din cele 3 surori Polgar + Ildiko Madl. În Serbia, Sofia a câștigat și medalia de argint la individual.
- în 1992 medalia de argint (aurul l-a câștigat sora sa Susan) la campionatul mondial de șah rapid
- în 1993 medalia de argint la campionatul mondial pentru juniori sub 20 de ani din Brazilia
Judith Polgar:
- la 10 ani îl învinge la Amsterdam pe maestrul internațional Dolfi Drimer, membru al Academiei Române, pe atunci în vârtstă de 52 de ani
- la 12 ani a obținut titlul de maestru internațional al șahului fiind cel mai tânăr jucător de șah care a obținut acest titlu (bobby Fischer și Garry Kasparov având 14 ani atunci când l-au obținut)
- la 15 ani obține titlul de mare maestru al șahului doborând recordul deținut de Bobby Fischer
- în 1988 a câștigat campionatul mondial de șah pentru juniori, sub 12 ani, băieți, campionat desfășurat la Timișoara!
- medalia de aur cu echipa feminină de șah a Ungariei la olimpiada din Grecia (1988) și din Serbia (1990). Echipa a fost formată din cele 3 surori Polgar + Ildiko Madl.
Evident, experimentul lui Laszlo Polgar a fost întâmpinat deopotrivă cu laude și critici. Pe de o parte, reușita sa ne arată că, atunci când părinții sunt suficient de pricepuți și hotărâți să creeze un mediu propice performanței, atunci când este sădită, hrănită și stimulată pasiunea unui copil, atunci când se muncește intens, o perioadă lungă de timp, cu perseverență și tact, renunțându-se totodată la tentațiile cotidiene, rezultatele pot fi spectaculoase. De cealaltă parte, criticii spun că Laszlo a procedat greșit făcând experimente pe proprii copii. Totuși, având în vedere că nu există o unică rețetă a succesului, până la urmă fiecare părinte experimentează, mai mult sau mai puțin, pe propriul copil. Despre calitățile care-i ajută pe copii să aibă succes în viață am scris un articol aici.