Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Cât și cum ne iubim copiii (6)

 

 

 

Limbaj de iubire – timpul acordat copilului  – greseli comune

 

 

 

Pentru că timpul dedicat copiilor noștri este extrem de important am decis să prezint principalele două greșeli comise de părinți în această privință.

Poate cea mai freventă greșeală legat de timpul petrecut împreună este aceea că, deseori, părinții sunt fizic prezenți lângă copii dar atenția lor este îndreptată în altă direcție. Dacă în timp ce stăm cu copilul ne mai verificăm ocazional telefonul îi transmitem involuntar copilului faptul că el este neimportant și că prioritatea principală este telefonul, laptopul sau televizorul. Din păcate, în multe familii se ajunge în situația tragică în care copiii sunt mai dependenți de televizor decât de unul din părinți, tocmai datorită timpului insuficient petrecut împreună.


Un truc important legat de timpul și atenția acordată: priviți copilul în ochi într-un mod pozitiv. Studiile arată că părinții își privesc copiii în ochi în special când le trasează sarcini sau îi ceartă. Contactul vizual este foarte important și este o modalitate de a arăta direct copilului, fără ocolișuri și fără posibilitatea de a trișa, faptul că îl iubiți (știți că în mod involuntar, pupilele noastre se dilată când privim persoane dragi¬). Folosiți cât mai des acest mic truc și umpleți rezervorul de iubire al copilului vostru, crescându-i în același timp stima de sine și încrederea în propria persoană. Atenție – copilul trebuie privit în ochi, în mod admirativ, fără un motiv special, altfel cădeți în capcana iubirii condiționate.