Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Cât și cum ne iubim copiii (7)

 

Limbaj de iubire – darurile acordate copiilor

 

Toți oamenii sunt încântați când primesc cadouri. Unora, cadourile le produc o plăcere mai mare, altora o plăcere mai mică iar unora le face plăcere inclusiv oferirea de cadouri.

La fel ca oamenii, toți copiii se bucură când primesc cadouri. Totuși, cei al căror principal limbaj de iubire îl reprezintă cadourile, reacționează diferit. Aceștia își doresc cadouri frumos împachetate, vor analiza modul în care este oferit cadoul, se vor entuziasma și vor analiza fundița sau hârtia ambalajului etc. Copiii din această categorie își vor dori să îi acompaniați atunci când deschid cadourile și să le împărtășiți bucuria.

Observație foarte importantă: copiii care nu se simt iubiți au tendința de a arunca sau neglija darurile primite. Unii părinți, conștienți de lipsurile majore în plan afectiv, încearcă să substituie iubirea cu cadouri scumpe și dese. Grav. Se poate însă și mai grav. În cazul părinților despărțiți, în special părintele care nu a primit custodia copilului poate simți nevoia de compensare oferind în exces daruri. Alteori oferirea darurilor este o formă de a-l pune în dificultate pe celălalt părinte. Oferirea în exces, în forme nepotrivite sau de daruri nepotrivite este o formă dăunătoare de exprimare a iubirii iar efectele negative pot deforma caracterul copilului pe termen lung.

O ultima observatie – evitati sa transformati darurile in recompense. Ne iubim copiii si le aratam acest lucru si cand nu avem motive speciale!