În urmă cu câteva luni de zile am lansat primul curs, gratuit, destinat părinților singuri http://adrianpascuta.ro/curs_familii_monoparentale.html. Feedback-urile primite m-au convins că a fost o inițiativă foarte bună. Mi-am dorit și îmi doresc ca acest curs să rămână gratuit, dar în același timp îmi doresc ca de el să poată beneficia cât mai mulți părinți singuri. Mai mult, pe măsură ce numărul absolvenților a început să crească, mi-am dat seama că majoritatea părinților ar fi procedat mult mai bine și multe greșeli ar fi fost evitate dacă beneficiau de un curs asemănător în momentul în care s-au decis să divorțeze.
Știu că legislația nu se schimbă ușor în România, dar știu și că realitatea poate fi îmbunătățită doar dacă ne dorim și ne implicăm toți în acest sens. Frământările mele în această direcție au primit un răspuns neașteptat din Danemarca. Aici, autoritățile au constatat efectele negative pe care le poate avea divorțul în anumite situații și au modificat legislația introducând din luna aprilie a acestui an (2019) un curs obligatoriu pentru părinții care doresc să divorțeze.
Îmi doresc să inițiez și să contribui la finalizarea unui astfel de demers legislativ și în România, demers prin care să oferim gratuit un curs obligatoriu tuturor părinților care divorțează și, opțional, consiliere psihologică gratuită pentru părinții și copiii care au nevoie de un astfel de sprijin.
Lansez astăzi un apel către părinții singuri din România, către adulții care au trecut în copilărie prin divorțul părinților și către toate persoanele care doresc să sprijine această inițiativă să trimită un mesaj în acest sens la adresa contact@adrianpascuta.ro.
Redau mai jos, succint, 4 motive care susțin necesitatea unei modificări legislative în acest sens:
- divorțul reprezintă un stres major – Pe scala Holmes și Rahe, scala care măsoară nivelul de stres, divorțul este al doilea cel mai nefericit eveniment ce i se poate întâmpla cuiva, fiind trecut imediat după decesul partenerului și înaintea detenției. Cu alte cuvinte, pentru majoritatea oamenilor, detenția are efecte negative mai mici decât divorțul. Conform aceleiași scale (general acceptată la nivel mondial) este mai ușor să te apuci de o dietă, să te lași de fumat și să pierzi o mare sumă de bani concomitent decât să divorțezi.
- o parte din adulții care divorțează sunt puternic afectați și își revin foarte greu – numeroase studii ne arată că, dacă analizăm starea de sănătate fizică a persoanelor care divorțează și o comparăm cu starea de sănătate a persoanelor căsătorite, rezultatele observăm că, în general: persoanele care au divorțat au o imunitate mai scăzută și răcesc mai ușor; persoanele divorțate au o rată mai mare a bolilor cancerigene și a problemelor de inimă; atât femeile cât și bărbații suferă schimbări în greutatea corporală după divorț; persoanele care divorțează suferă dereglări ale aparatului digestiv. Problemelor fizice li se adaugă problemele ce țin de sănătatea emoțională, cele mai frecvente efecte ale divorțului, din această perspectivă, fiind: autoînvinovățirea, stressul, anxietatea,insomnia, crizele de identitate, abuzul de substanțe și depresia. Putem adăuga aici numeroasele dificultăți de ordin economic și social care urmează după divorț, precum și o creștere a numărului de suiciduri sau crime pasionale, uneori chiar crime care au ca victimă propriul copil.
- efectele divorțului asupra copiilor pot fi extrem de negative în lipsa unui sprijin adecvat. De multe ori, în special atunci când părinții nu procedează în mod adecvat, copiii sunt afectați de un val de emoții negative, cele mai întâlnite fiind senzațiile de: teamă, stres, însingurare, incertitudine, tristețe, frica de abandon, supărare, ură, deznădejde, nesiguranță, neputință, anxietate, sentimente de vinovăție, scăderea stimei de sine, depresie, vise neplăcute, coșmaruri, lipsă de speranță etc. În cazurile grave copiii pot ajunge depresivi, pot dobândi diverse boli psihice sau pot recurge chiar la gesturi suicidale. În plan fizic, copiii se confruntă cu o scădere a imunității și o creștere a unor simptome specifice răcelilor și gripelor, pot reclama dureri de burtă sau de altă natură, în cazul unor conflicte vizibile între părinți pot avea senzația de gol în stomac sau chiar pot dobândi boli ca: astm, cancer, tulburări de spectru autist, psoriazis. Datele statistice arată că rezultatele școlare ale acestor copii sunt mai slabe decât ale celorlalți, abandonul școlar este mai ridicat, șansele de repetenție sau exmatriculare sunt mai mari etc. În plan comportamental, copiii afectați de divorț pot deveni mai violenți și mai recalcitranți, își încep viața sexuală mai devreme, pot deveni părinți la vârste fragede și ajung în proporții mult mai mari să comită infracțiuni și să fie condamnați. Seria efectelor negative nu se oprește aici, totuși, este extrem de important de semnalat faptul că majoritatea acestor efecte se datorează într-o mai mică măsură divorțului în sine cât mai ales felului în care părinții au ales să divorțeze și modului în care aceștia cooperează sau nu pentru binele copilului după separare.
- susținere din partea comunității – o societate incluzivă este acea societate capabilă să ofere sprijin persoanelor care trec prin momente dificile în loc să le marginalizeze sau să le discrimineze. Un curs în care părinții sunt pregătiți și informați în legătură cu principalele probleme care pot să apară și care sunt cele mai bune variante de răspuns – poate transforma un moment delicat, moment care în prezent produce numeroase victime, într-un moment de conștientizare și de creștere având efecte pozitive atât asupra adulților cât și asupra copiilor.
Cum poți tu sprijini acest demers?
1 distribuie acest apel pe pagina ta de facebook și în grupurile în care activezi
2 trimite-mi pe adresa contact@adrianpascuta.ro sugestiile tale legate de modalitățile de promovare pe care le-am putea accesa
3 urmărește pagina mea de facebook https://www.facebook.com/pascuta.adrian , grupul https://www.facebook.com/groups/familiimonoparentale/ și pagina https://www.facebook.com/paginadeparenting/ pentru a primi noutăți legate de demersurile inițiate pentru familiile monoparentale.