Pentru un părinte, cea mai mare provocare nu este să își educe copiii ci
să se educe pe el însuși în așa fel încât să fie un bun părinte!

Cât și cum ne iubim copiii (8)

Limbaj de iubire – serviciile – toți copiii sunt încântați când li se face câte un serviciu.


Făcând servicii copiilor noștri, pe lângă dovada de iubire oferită, le oferim acestora niște modele și îi învățăm să îi ajute și ei pe alții.

Evident, serviciile pe care le facem copiilor noștri sunt influențate de vârsta acestora. Nu îi vom face patul unui adolescent și nu îi vom da mâncare cu lingurița unui copil de 10 ani sau, dacă facem asta, le împiedicăm dezvoltarea armonioasă. Uneori, părinții găsesc o scuză spunând că ar dura prea mult dacă ar trebui să își lase copiii să spele vasele de exemplu – e adevărat, durează ceva mai mult dar, în același timp, oferim copilului o lecție, parte a educației necesare pentru a se forma ca adult responsabil. Un alt aspect important este legat de motivația internă a seerviciilor – atunci când părinții fac copiilor servicii acționând fără chef sau chiar cu resentimente, copiii nu percep iubire și, chiar dacă nevoile fizice sunt satisfăcute, dezvoltarea emoțională lasă de dorit. 


În cazul copiilor al căror principal limbaj de iubire sunt serviciile, adesea, faptul că solicită ajutor are o însemnătate deosebită, copilul solicită de fapt iubire. În funcție de răspunsul dvs, copilul se va simți iubit sau, din contră, respins